Hur du håller dig frisk under vintern i Sverige

Min vinter ser ut såhär och därför är det lite lättare att hålla mig frisk. Men även jag åker på förkylningar och här är mina bästa tips för att hålla mig frisk.

Min vinter ser ut såhär och därför är det lite lättare att hålla mig frisk. Men även jag åker på förkylningar och här är mina bästa tips för att hålla mig frisk.

 

Vintern är ofta synonymt med vinterkräksjuka och förkylningar. Här delar jag med mig av mina bästa tips för att hålla dig frisk och komma tillbaka till ditt träningsprogram så snabbt som möjligt.

  1. Sov ordentligt - Minst 7h

    Det här tummar jag aldrig på. Men jag har heller inga småbarn, och jag förstår att det kan vara svårt att få till sömnen när plikten kallar. Men när du kan, sov ordentligt och se till att få till sömnen så tidigt som möjligt. Sömn under småtimmarna är mer effektiv än om du försöker sova ikapp på förmiddagen.
    Det är stor skillnad på 6h och 7h. Sikta alltid därför på minst 7h. Gärna 8h om du har behov av det.

  2. Frukt och grönt

    Nu är det viktigare än någonsin att få i sig mat full med vitaminer och mineraler. Ett enkelt sätt är att äta mycket frukt och grönt. Variera färgerna på frukten och grönsakerna. Då får du mer variation i vad du får i dig för näringsämnen.

fruktogront.jpg

3. Justera träningen utifrån kroppens signaler

Om du känner dig sliten och seg ska du kanske inte köra ett riktigt hårt pass ännu en gång. Särskilt inte om många runt omkring dig är sjuka. Träning är hälsosamt men precis efter ett träningspass har vi sämre immunförsvar. Detsamma gäller även i en tung träningsperiod eller när vi har negativ energibalans. Då är det lätt att bli sjuk.

4. Jobba hemifrån

Enkelt för vissa, i princip omöjligt för andra. Men att jobba hemifrån om du själv känner dig lite risig kan göra att du inte blir sjuk. Detsamma gäller ifall många andra på arbetsplatsen är sjuka men jobbar ändå. Om dina kollegor trotsar febern och åker till jobbet bör du göra allt för att undvika att behöva sitta där också.

5. Mirakelkurer

Huskurer verkar inte fungera och om de ens ger någon effekt alls så är effekten minimal. Det absolut viktigaste är balansen mellan sömn, kost och träning. Du kan dock ha nytta av att äta lite extra omega-3. Även D-vitamin är viktigt för dig som bor i Sverige. Du kan inte tillgodogöra dig någon D-vitamin från solljuset i Sverige under vintern. Därför är det väldigt vanligt med D-vitaminbrist. D-vitamin behöver du äta som tillskott. Omega 3 kan du få i dig via maten men för att få en hög mängd varje dag kan du även äta det som tillskott.

Lästips:
Omega 3 av Prestera Mera

D-Vitamin av Prestera Mera