Vad ska man äta i värmen?

bra-mat-for-traning-i-varme
 

Här på Mallorca är det mellan 30-35 grader om dagarna och nätterna kommer knappt ner om 30-sträcket. Jag älskar värmen och kan normalt äta och träna rätt bra, med noggrann planering. I Sverige börjar det dock bli svalare även om många kan tycka att det är jobbigt nog att få igång aptiten i 25 grader. 

Mitt bästa tips är att äta linser och bönor. I Sverige är det superlätt att köpa på sig några tetraförpackningar med linser. kikärtor eller andra typer av bönor i affären. När det är dags för lunch klipper du bara upp förpackningen, sköljer linserna eller bönorna noga, och lägger upp på en djup tallrik tillsammans med t.ex quinoa som du med fördel kokat upp dagen innan. Då kan du bara plocka fram det svalt ur kylen och lägga upp på tallriken. Jag lägger även till avokado, paprika, tomat och de grönsakerna jag gillar. Groddar är nyttigt,  svalt och krispigt och du kan med fördel grodda själv. 

För mer omega 3, nyttigt fett och protein kan du strö över hampafrön och pumpakärnor. 

För smaksättning gör jag en dressing av sojasås, sriracha eller mild chilisås, tahini och en skvätt vinäger eller citron. Ibland tar jag också jordnötssmör. Blanda med vatten för att få den konsistensen du vill ha. 

Häll över så mycket du vill

Den perfekta sommarmaten enligt mig!

 

Min perfekta sommartallrik innehåller:

  • Quinoa eller couscous (eller ris/pasta)
  • Kikärtor, linser, vita eller svarta bönor, eller kidney
  • Grönkål eller spenat
  • Paprika
  • Avokado
  • Tomat (Älskar tomat!! Till allt!!)
  • Tahinidressing (sojasås, tahini, chilisås, vatten)
  • Pumpakärnor och hampafrön eller andra fröer

 

Tips 1

Ska du träna direkt efter och inte är van vid bönor är det en bättre idé att äta något din mage kan hantera bra, som ris, pasta, potatis. Det ger dig de snabba kolhydraterna du behöver inför passen och magen krånglar inte. Undvik också fröer och nötter som kan vara tufft för magen inför träning.

 

Tips 2

Att hantera bönor och linser är ofta en vanesak, om du inte har IBS eller andra magproblem. Börja med en liten portion för att vänja magen. Ät därefter mer och oftare. Jag har numera inga problem alls med bönor, om jag inte äter 500 gram på en gång... (har hänt)

Vad föredrar du att äta i värmen?

running-in-heat-aug-2018-food-7.jpg