7 tips för vintercykling

 
 

Jag skrev nyss ett blogginlägg på min personliga blogg om hur min vintercykling ser nu ut jämfört med för femton år sedan. Oftast är jag rätt nöjd med att slippa snön på Mallorca där jag har min träningsbas, men ibland kan jag verkligen sakna det. Här delar jag med mig av mina bästa tips för att cykla på vintern i Sverige. Hoppas det kan komma till hjälp.

 
alaro-feb-2018-9.jpg

 1. Vilja och vett

  Vintercykling kan ibland bli destruktivt. Du vill inte bli för nedkyld, riskera att bli påkörd eller krascha. Om det är snöstorm och du inte kan cykla på småvägar/cykelvägar kan det vara bättre att hoppa över det. Om du har dålig sikt så har bilisterna ännu sämre sikt.

  Försäkra dig om att du kommer att kunna hålla värmen under passet. När det t.ex. är 3 grader och ösregn är det mycket svårt. Regn kommer tillslut att kyla ner dig. Snö är däremot ingen fara.

 2. Prylanpassa hastigheten

  Ju fortare det går, desto kallare blir det. Samtidigt blir det kallt att cykla alltför lugnt. Ett bra knep är därför att ha en långsam cykel med lågt lufttryck i däcken. Det senare ger också bättre grepp ifall det är halt. Dubbdäck gör att det går ännu segare. Och även det ger riktigt bra grepp på vinterväglag.

 3. Regnjacka, extra handskar och värmekuddar

  Ha alltid med en tunn regnjacka i bakfickan. Den kan hjälpa dig att hålla värmen ifall det börjar regna eller ifall du blir nedkyld. Ett par tjocka handskar som yttersta lagret tillsammans med ett par tunna handskar innanför kan hålla dig varm. Ha gärna med ett par handskar till. 

  Ett lyxtips är att du har med dig små värmekuddar som du kan bryta upp och aktivera ifall det behövs. Du kan då placera dem innanför kläderna där du fryser. 

 4. Punkteringsfritt och verktyg

  En punktering på vintern kan faktiskt vara farlig. Särskilt om du, som jag, är ute på små minimalt trafikerade vägar/stigar/leder. 

  Här är en av anledningarna till att du ska ha med dig regnjacka, handskar och värmekuddar. Då har du bättre möjlighet att inte bli nedkyld om du råkar ut för en punktering eller någon form av mekaniskt haveri. 

 5. Planera för det oväntade

  Ha med dig lampor, reflexer och en fulladdad telefon. Förvara telefonen på ett varmt ställe så att batteriet inte dör i förtid. Jag vet inte hur många gånger jag har planerat en 4h-tur som blivit 6,5h pga olika missöden som översvämning, fallna träd, punkteringar osv.

  Ytterligare ett bra tips är att använda någon form av livetracking (Garmin LiveTracker/Strava Beacon) och dela med någon. Det hade min mamma uppskattat för närmre femton år sedan. 

 6. Skärmar och salt

  Ha heltäckande skärmar bak och fram. Montera även på en ”kompislapp” både bak och fram också. Då går skärmarna nästan hela vägen ner till marken. Det gör att ditt bakhjul inte skvätter ner din kompis bakom och att ditt framhjul inte skvätter snö/slask/salt i vevlagret och drivlinan. Då håller cykeln längre.

  Spola också av din cykel efter varje blöt cykeltur så att du blir av med salt och grus. Det är framförallt från drivlinan du vill bli av med smutset och saltet. Även detta för att din cykel ska hålla längre. 

 7. Energiintag

  Om du går tom på energi kommer du att börja frysa. Ifall det redan är kallt kan du bli riktigt nedkyld. Ha därför med dig tillräckligt med energi för passet plus en del extra ifall något oväntat händer. Pengar är bra att ha med. Men när du väggar i Grytgöl kommer du inte hitta någon mack eller kiosk. Och det var väldigt långt hem till Motala.

Har du fler tips för lyckad vintercykling?

/Andreas Lindén