5 tips för att bli en bättre simmare

swim-linden-coaching-header.jpg
 

Det är inte ofta man hör "bra simmare" och mitt namn i samma mening. Och jag var ganska långsam, jämfört med andra herrproffs, rätt länge. Jag fick höra att jag skulle vara glad om jag kunde få till en Ironmansimning på 56 minuter. Som bäst. Det var en sanning att man inte kan förbättra sin simning i vuxen ålder. 2017 gjorde jag en Ironmansimning på 51 minuter. Och i sommar tror jag att jag kommer vara ännu snabbare. Så hur gjorde jag? Hur blir man en bättre simmare som vuxen? Här kommer mina bästa tips.

1125-simning-playadepalma-okt2016-38.jpg
 1. Simma mycket, men inte alltid hårt och långt

  Simma inte alltid hårt utan simma även lätta pass. Det kan kännas meningslöst men rörligheten och koordinationen förbättras av lätta pass också. Längden på passen generellt överskattad i förhållande till hur ofta man simmar.

  Att simma 20minuter kan helt klart ge mycket. Jag brukar säga att 20min träning ger 75% av vad 60min träning gör. Det är så klart en uppskattad siffra. Men att simma kort istället för att hoppa över pass kan göra underverk i längden.

 2. Variera simningen

  Variera simsätt för att jämna ut slitaget på kroppen. Ifall du t.ex. simmar 3x400m med 50m lätt mellansim kan du välja att simma ryggsim under mellansimmet.

  Att bara simma frisim kan ge ett ojämnt slitage för överkroppen. Ryggsim kan avlasta detta. Var inte heller rädd för att lägga in t.ex. 25m ryggsim hårt när du kör 100m-intervaller.

  I längden kan detta göra att du håller dig skadefri. Eventuellt kan du även få en och annan ”aha-upplevelse” av att variera simsätt.

  Variation under uppvärmningen kan också ge dig en förbättrad rörlighet under simpasset. Det öppnar för att du ska kunna hålla en bättre teknik. 

 3. Styrketräningen är viktig

  Du har säkert fått höra av någon att ”simmare inte tränar styrka”. Det stämmer kanske i vissa fall. Men numera tränar i princip alla simmare styrka. En viktig sak att tänka på är dock att simmare som simmat sedan barnsben har byggt upp sin överkroppsstyrka tack vare det oändligt höga antalet repetitioner. Precis som en cyklist har byggt upp benstyrka av oändligt många repetitioner.

  Saken är den att någon som inte simmat sedan barnsben troligtvis är relativt svag i överkroppen. Det kan hämma kraften i vattnet men också tekniken.

  Mer styrka ger dig en bättre möjlighet att kunna hålla en bättre teknik. Du kommer också att kunna få ut mer kraft i den del av simtaget där du kan generera mest fart. 

 4. Använd redskap eftertänksamt 

  Simma bara med redskap när de utgör ett syfte. Det kan t.ex. vara fenor för att få mer fotflexibilitet och en benspark som börjar i höften.

  Felet många gör är att de använder redskap för att simma snabbare. Det kan vara okej ibland men redskapen blir lätt en genväg som man sedan inte kan ta på tävling. 

 5.  Långa intervaller

  Till en början får man försöka simma så gott det går. Om det är max 25m frisim finns det ingen anledning att försöka simma ihop 400m i ett svep. Det kommer inte att bli bra.

  När man har passerat det första stadiet och börjar bli uthålligare kan man ha stor nytta av att simma allt längre. Ju längre man kommit i sin simning, desto längre intervaller kan man försöka få till.

  Man ska absolut lägga in korta intervaller också. Men de långa intervallerna är det många som undviker då de är tuffa. Men långa intervaller är en vanesak. Dels fysiskt men också psykiskt.

Vid starten på en Ironman-simning. Foto: Erik Arenhill

Vid starten på en Ironman-simning. Foto: Erik Arenhill

Bonustips: Voltvändningar


Även som triathlet har man nytta av att kunna voltvända. Om man kan voltvända får simningen inte samma avbrott mellan längderna. En voltvändning hjälper dig att hålla ett jämnare flow. Ännu bättre är det ifall du utnyttjar voltvändningen till att ta lite mer fart och kicka efter att du skjutit ifrån kanten. Du får då också träna på att hushålla med syret. 


Glöm inte heller att alltid ha en plan när du går till simhallen. Annars kan det lätt kännas som att du inte gjort någonting när du går där ifrån. Ha en plan och ett syfte med dagens pass. Det kommer kännas mycket bättre efteråt!

Kommer detta förändra hur du simmar?

Kanske är du redan som en fisk i vattnet och då är det bara att gratulera. Jag skulle säga att simningen är det som är svårast att få koll på när man börjar träna inför en Ironman.

Hur som helst, stort lycka till i din träning.

Kanske ses vi i Jönköping och Kalmar i sommar?

/Andreas Lindén


 
Ida CarlssonComment