Optimera mera

Triathlon kan vara en tidskrävande sport. Det krävs mycket av en atlet som bestämt sig för att genomföra en Ironman, oavsett vilken nivå man befinner sig på. Därför går min träningsfilosofi ut på att varje pass ska ha ett tydligt syfte och mål och varje pass ska göra dig bättre.

Jag markerar också alla pass med en rankingsiffra för att du lättare ska kunna prioritera viktiga pass när tiden inte räcker till.

 

Smygande Periodisering

Om du har tränat triathlon ett tag, har du säkert hört talas om periodisering. Exempelvis brukar tre tuffare veckor följas av en lättare vecka. Jag väljer ofta att ha fokus på en gren per vecka under grundträningen. Samtidigt kan en månad ha fokus på syreupptag och nästa på tröskel. Övergångarna är inte tydliga utan kommer smygandes. Detta för att du hela tiden ska känna att du har koll men ändå tydligt rör dig framåt.

Grundträningen kommer sedan att övergå mer och mer i specifik träning. Ju närmre din tävling du befinner dig, desto mer specifik kommer träningen att vara. 

För att lyckas med en smygande periodisering lägger jag in pass med "dubbelfokus". Detta innebär t.ex. att ett pass kan höja både ditt syreupptag och din tröskel vid en sådan övergång.

 

Hållbar livsstil

No business on a dead planet
— Petter Stordalen

Kanske har du tränat triathlon länge, kanske är det en relativt ny livsstilsförändring. Oavsett vilket, är det viktigt för mig att träningen fungerar bra ihop med dina övriga åtaganden i livet och formar en livsstil som du kan faktiskt kan bibehålla.

Det innebär också att jag vanligtvis rekommenderar en kost som är hälsomässigt hållbar i längden. Om man bara ska prata prestation går det att prestera på olika typer av dieter, men en kosthållning rik på fibrer, vitaminer, mineraler, omättat fett, utan kolesterol och allt för mycket processade livsmedel, är den kosthållning som bevisat förebygger sjukdomar i det långa loppet. Vi tränar inte bara för att vara snabba på nästa tävling, vi vill leva länge också, och vara friska så länge vi kan.  

En sådan kost är inte bara den kost som håller oss friskare längre, den är även bättre för vår planet. Norske affärsmannen Petter Stordalen säger "No business on a dead planet". Likadant gäller "No training on a dead planet". Därför genomsyrar hållbarhet mitt sätt att tänka, leva, träna och coacha, så långt det är praktiskt möjligt.
 

 

Prenumerationstjänst på träningsprogram

Jag har skapat en supersmidig prenumerationstjänst för mina träningsprogram. Varje månad dras kostnaden från ditt konto tills den dagen du väljer att säga upp din prenumeration. Allt för att du ska kunna fokusera på det som är viktigt, det vill säga träningen.

 
 
 
linden-coaching-thumbnail.jpg

Gå med i Lindén coaching

När du klickar på knappen nedanför kommer du till en smidig betalningslösning, där du signar upp på en prenumerationstjänst. Varje månad den 27:e kommer 590 SEK dras från ditt konto. Du kan närsomhelst avbryta prenumerationen.

Glöm inte att fylla i formuläret här.

Vill du börja 1 september? Signa upp senast den 26 augusti!